Wat is gezonde voeding?
Gezonde voeding is die voeding die je lichaam nodig heeft om zo goed mogelijk te kunnen werken. Dat betekent dat er in je voeding voldoende voedingsstoffen moeten zitten, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vezels, vitaminen en mineralen. Die haal je uit verschillende voedingsmiddelen. Daarom is afwisseling zo belangrijk. Gevarieerd eten is dé manier om te zorgen dat je alles binnenkrijgt.

Wat zegt de wetenschap hierover?
De voedingsstatus van zowel de vrouw als de man voor de conceptie is van grote invloed op de groei, ontwikkeling en lange termijn gezondheid van het kind/de kinderen.1 Vooral de periode 14 weken voor de bevruchting tot 10 weken erna is belangrijk; dan wordt de basis gelegd voor de meeste ongunstige uitkomsten op het gebied van voortplanting en zwangerschap.2 Foliumzuur voor en tijdens de eerste periode na de bevruchting kan bijvoorbeeld de kans op een open ruggetje met 70% verminderen. Daarnaast vermindert het mogelijk ook het risico op een miskraam, te laag geboortegewicht en een doodgeboren kindje.Andere voedingsstoffen zoals voldoende ijzer, zink en vitamine D zijn ook van belang voor een goede ontwikkeling van de baby.3 Het Voedingscentrum adviseert, naast een gevarieerd voedingspatroon, om 400 microgram foliumzuur en 10 microgram vitamine D per dag te nemen vanaf het moment dat je zwanger wil worden. Behalve de effecten op de baby zijn gezonde voeding en dito leefstijl ook in verband gebracht met een betere kans om zwanger te worden.4 Uit studies bleek dat een voedingspatroon met veel groente en fruit, volkoren producten, regelmatig vis en weinig vlees, het zogenaamde Mediterrane dieet, in verband werd gebracht met een lager risico op onvruchtbaarheid bij vrouwen. Het lijkt er ook op dat een hogere inname van anti-oxidanten zoals betacaroteen, vitamine C en E bij stellen met vruchtbaarheidsproblemen ervoor zorgt dat de tijd tot zwangerschap korter werd.5

Referenties

  1. Barker M, et al. Intervention strategies to improve nutrition and health behaviours before conception. Lancet. 2018;391:1853–64.
  2. Van Dijk MR, et al. A Mobile App Lifestyle Intervention to Improve Healthy Nutrition in Women Before and During Early Pregnancy: Single-Center Randomized Controlled Trial. J Med Internet Res. 2020;22(5):e15773.
  3. Stephenson J, et al. Before the beginning: nutrition and lifestyle in the preconception period and its importance for future health. Lancet. 2018;391:1830–41.
  4. Van Dijk MR, et al. Healthy preconception nutrition and lifestyle using personalized mobile health coaching is associated with enhanced pregnancy chance. Reprod. Biomed. 2017;35:453-460.
  5. Silvestris E, et al. Nutrition and Female Fertility: An Interdependent Correlation. Front Endocrinol (Lausanne). 2019;10:346.

ERVARINGSVERHALEN

Hoor het van een ander...

Lees hier inspirerende ervaringsverhalen over het gebruik van de app MijnFertiCoach.

Word lid van de Freya praatgroep

Freya is dé vereniging voor iedereen met vruchtbaarheidsproblemen.
Lijkt het je fijn om contact te hebben met anderen over jouw nog onvervulde kinderwens? Freya brengt mensen samen! Maar ze doen meer. Zo kun je bij Freya terecht voor betrouwbare informatie en zetten zij zich in voor de belangen van mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

Deel je verhaal met lotgenoten