Wat zegt de wetenschap hierover?
Bij de vraag of en hoe schadelijk alcoholgebruik is, speelt de hoeveelheid alcohol die wordt gedronken een rol. Een Deense studie vond bijvoorbeeld dat vrouwen die zwanger willen worden en (veel minder dan) de maximale hoeveelheid alcohol per week (vastgesteld op 14 eenheden) drinken, daar geen nadeel van ondervinden.1 Maar…als je bezig bent met zwanger worden, weet je de eerste periode helemaal niet of je zwanger bent….en alcohol is nooit goed voor het ongeboren kind. Het advies van het Voedingscentrum is dan ook om helemaal geen alcohol meer te drinken vanaf het moment dat je zwanger wil worden. Voor mannen ligt het iets anders: matig alcoholgebruik (dat binnen de aanbevolen hoeveelheid ligt) heeft geen effect op de kwaliteit van het sperma, maar excessief alcoholgebruik wel.2 Het Voedingscentrum zegt dat het het beste is om allebei te stoppen met drinken als je zwanger probeert te worden; enerzijds om gebruik van teveel alcohol te voorkomen, anderzijds om niet in de verleiding te komen als de partner wel drinkt.

Alcoholgebruik beïnvloedt de uitkomsten van IVF-behandeling negatief; er worden minder kinderen levend geboren als de man of de vrouw regelmatig alcohol drinken. Drinken ze allebei, dan is dit effect het grootst.3

Kinderen van moeders die alcohol gebruiken tijdens de zwangerschap hebben een kortere kruin-romp lengte (dat is de lengte van de bovenkant van het hoofd (de kruin) tot het stuitje, en hiermee wordt berekend hoe ‘oud’ de baby is) dan de kinderen van wie de moeders dat niet deden.4

Referenties

  1. Mikkelsen EM, et al. Alcohol consumption and fecundability: prospective Danish cohort study. BMJ. 2016;354:i4262.
  2. NICE. Fertility problems: assessment and treatment. 20 februari 2013.
  3. Hornstein MD. Lifestyle and IVF Outcomes. Reproductive Sciences. 2016;23(12):1626-1629.
  4. Steegers-Theunissen RPM, et al. Cohort Profile: The Rotterdam Periconceptional Cohort (Predict Study). International Journal of Epidemiology. 2016:45(2):374–381.

ERVARINGSVERHALEN

Hoor het van een ander...

Lees hier inspirerende ervaringsverhalen over het gebruik van de app MijnFertiCoach.

Word lid van de Freya praatgroep

Freya is dé vereniging voor iedereen met vruchtbaarheidsproblemen.
Lijkt het je fijn om contact te hebben met anderen over jouw nog onvervulde kinderwens? Freya brengt mensen samen! Maar ze doen meer. Zo kun je bij Freya terecht voor betrouwbare informatie en zetten zij zich in voor de belangen van mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

Deel je verhaal met lotgenoten